Türkiye denizlerinden 2014 yılında avlanan deniz ürünleri miktarı geçtiğimiz 36 yılın en düşük değeri olan 266 ton’a geriledi. Tekne sayısı, tekne boyu, motor gücü ve teknolojik açıdan büyük gelişme kaydeden Türkiye deniz avcılık filosunun 36 yıl önceki az gelişmiş durumu ile aynı düzeyde avcılık yapabiliyor.
Aşırı avcılık, kirlilik, doğal yaşam alanlarının bozulması ve iklim değişimi gibi baskılar sonucu Türkiye deniz ekosistemleri (Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz Münhasır Ekonomik Bölgeleri) geçtiğimiz zaman içerisinde büyük değişimler geçirdi. Ekosistemlerde gerçekleşen bu değişimler, denizlerin topluma sunduğu sosyo-ekonomik faydaları da olumsuz yönde etkiledi. Günümüzde daha fazla teknedeki daha fazla balıkçı daha çok mazot kullanarak daha az balık yakalıyor ve daha az gelir elde ediyor.
DekoYön Projesi ile geçmişten günümüze gerçekleşen bu değişimleri mercek altına yatırarak denizlerimizin ekolojik sağlığını koruyup sunduğu sosyo-ekonomik faydayı sürdürecek Ekosistem Temelli Balıkçılık Yönetimi politikaları geliştiriyoruz. Proje kapsamında Türkiye denizlerine adapte edilen Ecopath with Ecosim (EwE) ekosistem modeli ile geçmişteki bu gelişmeleri analiz ederek önümüzdeki 20 yılda farklı koşullar altında gerçekleşebilecek geleceğe yönelik öngörüler üretiyoruz.
Proje çıktıları, aynı zamanda denizlerimizde AB Deniz Çerçeve Direktifleri’nde tanımlanan İyi Çevresel Durum’a ulaşmak için bir yol haritası oluşturacak. Proje sürecinde oluşturulan veri tabanı, yapılan analizler, değerlendirmeler ve geliştirilen çözüm önerileri bilimsel yayınların yanı sıra web sitesi, düzenlenecek bölgesel toplantılar ve seminerler ile vatandaşın, balıkçıların ve karar alıcıların bilinçlendirilmesine katkı sağlayacak, bu konudaki araştırmaların hız kazanması için diğer araştırmacılara temel oluşturacak.